Vem är Gud?

Som lärare i ämnet religionskunskap är man ganska påläst om religiositet. I andra människors ögon är det i alla fall så. Och visst är man påläst, men jämfört med religionsutövarna i varje religion, skrapar man bara på ytan när man läser och förbereder sina lektioner. Man är objektiv inför eleverna och man presenterar olika trosföreställningar, fester och ritualer.

När man sitter där och samlar material händer det, för mig i alla fall, att man blir personligt hängiven när det gäller vissa saker. En fråga som alltid kommer tillbaka är naturligtvis: Vem är Gud?

Religiösa grubblerier
För några år sedan var jag som besatt av att få svar på den frågan. Jag hade bestämt mig för att Gud fanns och jag var fast besluten om att ta reda på vem han var. Eller hon. Jag sökte i böcker och jag sökte på nätet. Har man en vetenskaplig bakgrund till bibeln räcker inte bibeln som svar på frågan om vem Gud är. Inte för mig i alla fall när så många människor har hjälpts åt att skriva den vid olika tidpunkter för flera tusen år sedan…

Jag frågade människor inom New age som svarade att Gud är energi. Jag frågade Jehovas vittnen som rabblade bibelcitat och jag frågade Ananda Marga-rörelsen i Ydrefors som gav mig svar på engelska med indisk brytning som jag inte förstod.  

I höstas delade jag ett citat från ett medium från Holland, Birkan Tore, som jag gick healingkurs hos. Citatet handlade i mina ögon om hur det är att vara människa. Något i det fastnade hos mig och jag kände att det kanske fanns fler som kunde glädjas av det. En av mina facebook-vänner skrev dock under inlägget: “Du är lättköpt Cecilia.”

Kritisk läggning
Om det hade varit så enkelt… Då hade jag aldrig behövt klura så mycket. Jag hade kunnat ta en av de där färdiga mallarna, slå upp i en text, sökt mig till någon rörelse och sedan bara levt efter den. Då hade jag förmodligen fått det där exakta svaret på vem Gud är och jag hade lättare fått ro i min själ. Men jag köper ju inte allt. Tyvärr. Inte ens när orden kommer från män som Birkan Tore med långt lockigt hår och bländande vitt leende… Även om jag tar många ord från människor som honom och använder dem som pusselbitar i mitt liv.

Jag har brottats med teodicé-problemet som så många andra. Hur kan det finnas en Gud när världen ser ut som den gör? Jag var nästan arg över frågan eftersom jag envist fortsatte att tro på Guds existens. Om han (eller hon) nu finns och tydligen är så stor: Varför blev det i så fall inte bättre?

En del religionsutövare har patent på vem Gud är och andra ställer sig utanför religiositet och använder sig av termer från fysiken för att få något ovetenskapligt som Gud att låta vetenskapligt. Kanske för att ursäkta att de faktiskt är intresserade.

Ett svar som ändå har gjort mig i det närmaste nöjd har kommit från en vis man i min närhet. Han kommer ofta med så mycket klokt, verkar inte grubbla så mycket och ser nöjd ut med tillvaron. När jag kommer och måste diskutera existentiella frågor, börjar han att prata om sportresultat eller om bryggan han har byggt nedanför huset. Han är dessutom pastor och mina fördomar om pastorer (som jag måste erkänna att jag har haft) har luckrats upp med åren.

Svaret han har gett mig är kort och koncist: Gud är kärlek.

Hjärtats väg
De tre orden fungerar faktiskt för mig. Och när svaret är så enkelt är det lätt att tro på Gud. Det blir också lätt att följa Gud. Följ kärleken. Följ hjärtat. För mig innebär det inte att följa en bok eller en text eller regler som människor har satt upp. Där kommer min kritiska läggning in. Men hjärtat tror jag på. Ibland kommer jag bort ifrån mig själv och mitt hjärta och gör saker som inte är särskilt smarta. Då blir det olyckliga följder…

Ett argument som ateister ofta använder sig av när de framhåller att det inte finns någon Gud är att det finns så många olika religioner och det borde det inte kunna göra om Gud finns. Svaret kärlek på frågan om vem eller vad Gud är, antar jag ändå att många troende människor skulle acceptera som ett bra svar. Oavsett religion.

Om människor känner tröst och läkning av att vara med i ett visst samfund eller av att tillhöra en viss religion, är det rätt för dem och de borde inte någonsin behöva försvara sig så länge de inte trampar andra människor på tårna. 

Ingen har facit och förmodligen är det inte heller önskvärt att få det när det gäller de största frågorna i livet. Man kan fundera över vilka konsekvenser det skulle få om alla människor skulle få ett bevis neddimpandes i brevlådan på att det finns en Gud och därmed också ett liv efter döden…?

Acceptans
Senaste åren har min tankeverksamhet lugnat ner sig. Fast bara lite. Den stora frågan om vem Gud är har jag lagt “på hyllan”. I en mental korg för sådant jag accepterar att jag inte förstår. Oavsett vem Gud är, ska räkningarna betalas och barnen ska ha sina tänder borstade.  Jag gör bara mitt bästa utifrån de förmågor jag har…

Mitt tredje blogginlägg vill jag avsluta med att citera en munk som jag träffade när jag läste på religionsvetenskapsprogrammet i Linköping. Men det fungerar bara på dem som är som jag. Som har en tro på Gud, men inte köper det där färdiga… Jag försöker ha det i bakhuvudet när jag hör andra prata och värdera olika religioner och olika sätt att utöva dem på: “Det spelar ingen roll vilken religion du tillhör eller vilka vägar du tar. Alla leder till Gud så länge du har ett sant och öppet hjärta.”

One thought on “Vem är Gud?

Comments are closed.