Monthly Archives: September 2012

Lyckan infinner sig när man är med människor man gillar!

Det finns människor som gör att man är glad i minst en vecka efter att man har träffat dem. Sedan kan man använda minnet av mötet med de människorna som en liten skatt att hämta energi ifrån.   Mina kusiner är sådana människor. Både på min mammas och pappas sida.

I lördags kväll hade vi fest på Bulsjö sädesmagasin. Regnmolnen skingrades på eftermiddagen och vi fick ett fantastiskt sensommarväder. På kvällen och natten lyste fullmånen upp och stjärnhimlen var majestätisk.

Där och just då, när maten var uppäten, kaffet serverat och kusinernas band Maid in Ireland rockat färdigt, stod jag på trappan utanför magasinet och betraktade stjärnhimlen. Det var en sådan där stund när det känns som om tiden står stilla. En sista, vacker sommarnatt innan hösten kommer. Det var en sådan stund då jag kände att jag faktiskt var alldeles lycklig!

 

Maid in Ireland

 

Vi är lyckligast tillsammans!
Bengt Brülde är docent i praktisk filosofi vid Göteborgs univeritet. Han har kallats Sveriges främste lyckoforskare och har låtit en grupp människor ha med sig en liten dator överallt så att de kan dokumentera vid vilka tillfällen de har varit mest lyckliga. Hans lyckoforskning har visat att det är just i umgänget med sin partner eller tillsammans med goda vänner som man är som mest lycklig.

Brülde har också kommit fram till att det finns en klyfta mellan vad vi tror gör oss lyckliga och vad som faktiskt gör oss lyckliga. Personerna i hans forskning har också fått ta med sig datorer när de har åkt på utlandssemester. Där har det visat sig att de faktiskt ganska snart blivit rastlösa och att de därför inte har uppnått den där stora lyckan som reklamen för resebyråerna ger sken av.

Materiella ting gör heller inte människan lycklig. Brülde hänvisar till habitueringseffekten – att man vänjer sig vid det man har. En ny platt-TV ger bara tillfälliga lyckokänslor och snart vill man ha en som är större.

Buddhismen engagerar
När jag har haft religion för mina gymnasietreor på Nifsarp är Buddhismen den religion som har fått dem att bli mest engagerade. Kanske för att den kan ses mer som en filosofi istället för religion, utan måsten och krav. Det är upp till dig själv att hitta vägen till ett gott och lyckligt liv.

Historien om Siddharta Gautama och hur han nådde upplysning och blev Buddha under ett fikusträd vid Himalayas fot, etsar sig fast hos den minst studieintresserade eleven. Det är en historia som eleverna faktiskt kan relatera till. Buddha kom fram till ungefär samma sak under meditation för 2500 år sedan, som Bengt Brülde kommit fram till idag i sin lyckoforskning…

Eleverna får i läxa från ena veckan till den andra i religionskursen att fundera över och anteckna när de är som lyckligast. Svaren är nästan alltid de samma: I helgen när jag var med mina kompisar, när jag grillade med familjen eller när jag hjälpte pappa med veden.

Små stunder av lycka! Jag försöker att lägga märke till dem. När jag vaknar på natten och hör barnen småsnusa bredvid, när jag sitter nära Peter och tittar på tv på kvällen eller som i lördags: När jag betraktade fullmånen och stjärnhimlen tillsammans med vänner som jag tycker mest om.

Om det nu är tillsammans med andra människor som vi är som lyckligast, varför umgås vi inte oftare då? Under enklare former? Jag har en förmåga att göra bjudningar för stora. Jag gillar ju att laga mat och baka kakor till vännerna som kommer. Det var i alla fall så innan jag hade tre barn, varav ett fortfarande hänger på min arm när jag lagar mat.

Ändå vet jag att det är själva mötet med vännerna som är det viktiga. Inte om jag har gjort egen bearnaisesås till det grillade köttet eller om jag har gjort en mjuk pepparkaka till kaffet. Kanske skulle vi alla bjuda hem vänner oftare om vi sänkte kraven och bara bjöd på grillad korv med en kopp te efteråt.

En sak vet jag i alla fall. Kvällar som den i lördags ökade lyckonivån i mitt liv och minnet av den stoppar jag i skattkistan inför kommande höstmörker, novemberblåst och decemberslask. Tack alla vänner och dom som jag inte känner som kom på festen i lördags!